Co dělat, když se dusíte jídlem a jste sami doma?

Co dělat, když se dusíte jídlem a jste sami doma?

Ti z vás, kdo mají malé děti, to možná někdy zažili. Dítě jí, ale nemůže si pomoct a skáče u toho, a najednou bum, zaskočí mu bonbon, rohlík, jablko... První pomoc při dušení by člověk měl umět. Ale co dělat, když se dusíte vy a žádný další člověk kolem vás není?

Večeříte u televize, začnete se smát vtipné scénce, když tu vám najednou zaskočí kus masa. Určitě už se vám v průběhu života stalo, že vám něco zaskočilo, ale pokaždé se to dalo zvládnout tím, že jste kašlali. Jenže teď nejde kašlat, dýchat, mluvit, a jste sami doma. Existuje vůbec pomoc? Dokud zvládnete mluvit, vytočte 155 a nahlaste, kde jste a že se dusíte.  Pokud víte, že jsou u vás v domě sousedi a tušíte, že jsou doma a jsou tak blízko, že tam ještě zvládnete dojít na zbytek dechu (např. přes chodbu), jděte a snažte se posunky vysvětlit situaci a doufejte, že vám pomohou a provedou Heimlichův manévr. Ten se mimo jiné rozhodně naučte, pokud máte děti (pozor, jinak se provádí u miminek a jinak u starších dětí). Fajn instruktážní video je třeba zde: 

 

Pokud ale žádný člověk široko daleko není, postup, jaký byste měli zkusit, je tento:

1) Zavolejte 155 a udejte svou polohu a že se dusíte.

2) Zkuste si částečně manévr provést sami. Spojte ruce v pěst, umístěte je do středu hrudního koše v oblasti nad žaludkem a snažte se jídlo vypudit pohybem rukou směrem nahoru. 

3) Pokud toto nepomohlo, opřete se břichem o rantl židle tak, abyste se opírali v oblasti nad žaludkem a prudce se předkloňte, drcněte se rantlem do břicha, narovnejte se, předkloňte, drcněte se rantlem do břicha, narovnejte se. Cílem je dát si takovou ránu, jak by se vám snažil cizí těleso vypudit z těla druhý člověk při Heimlichově manévru.

Doufám, že vás dušení vaše ani vašich blízkých nikdy nepotká, ale pokud ano, je lepší být připraven. 

Mohlo by vás zajímat

Za zvířátky do Žitavy W&B

Za zvířátky do Žitavy

Jak vyléčit autoimunitní onemocnění? Pozor na histamin. W&B

Jak vyléčit autoimunitní onemocnění? Pozor na histamin.

Roztočte to na Točníku W&B

Roztočte to na Točníku

Co dělat, když se dusíte jídlem a jste sami doma? W&B

Co dělat, když se dusíte jídlem a jste sami doma?